GEPON

"pon"

GEPON

Пасивната оптична мрежа (PON)  е система, която доставя оптично окабеляване и сигнал до крайния потребител. Зависи къде се намира PON терминала системата се описва като fiber-to-the-curb (FTTC), fiber-to-the-building (FTTB), or fiber-to-the-home (FTTH).
PON се състой от Optical Line Termination (OLT), който е от страна на доставчика и множество от Optical Network Units (ONUs) към крайния потребител. Обикновенно ONU стигат до 32 броя за един OLT. Системата е пасивна, защото няма изискване за захранване или електронни части когато сигнала вече е в мрежата.
Всички PON системи имат еднакъв обхват на пренос независимо от скороста на оптичния кабел. Downstream сигналът се транспортира споделено до всяко устройство на оптичното влакно. Използва се криптиране за да се предпазят данните от подслушване. Upstream сигналите се комбинират чрез някакъв протокол за множествен достъп, типично time division multiple access (TDMA). OLT устройството "нагажда" ONU-тата във времето, за да им подсигури слотове, и да предпази от колизия.
Стандарти 
ITU-T G.983
APON (ATM Passive Optical Network). Това е първият стандарт за пасивна комуникация. Базиран е на ATM и се е използвал изключително в телекомуникационните среди.
BPON (Broadband PON) е стандарт базиран на APON. Той добавя възможност за използване на WDM, динамични алокирания на скорост и отказоустойчивост. Също така добавя стандарт за управление наречен OMCI между OLT и ONU/ONT, позволявайки комуникация между различни производители.
ITU-T G.984
GPON (Gigabit PON) е гигабитовият вариант на BPON. Той е специфициран на скорости от 2.4Gbps downstream и 1.2Gbps upstream. Поддържа възможност чрез AAL5 framing транспортирането на ATM, SDH и Ethernet. В действителност SDH и ATM не са имплементирани до момента, и се използва изключително за пренос на Ethernet.
IEEE 802.3ah
EPON или GEPON (Ethernet PON) е IEEE/EFM стандарт използващ Ethernet framing в PON среда
IEEE 802.3av
10GEPON (10 Gigabit Ethernet PON) или XEPON е IEEE Task Force за 10Gbit/s съвместим с GEPON (споделящ същото влакно) стандарт.
TDM-PON

Както APON / BPON и EPON / GEPON са разгърнати в широки граници, но повечето мрежи, проектирана през 2008 г. Използват GPON или GEPON.  В момента разгъването на  PON (напр. APON, GPON) е кръстен като TDM-PON, където трафика се споделя между потребителите  като начин на мултиплексиране време на домейн.

WDM-PON

Дължина на вълната Multiplexing PON, или WDM-PON, е вид на пасивни оптични мрежи, за първи път от няколко фирми, които използват множество оптични дължини на вълната, за да се увеличат нагоре и  или надолу честотната  лента която е на  разположение на крайните потребители. WDM-PON може да осигури повече трафик на дълги разстояния чрез отделяне на повече оптична пропускателна способност до всеки потребител
Множество от  дължини на вълните на WDM PON може да се използва за разделяне Optical Network Units (ONUs) на няколко виртуални PONs съпътстващо на една и съща физическа инфраструктура. Алтернативно дължините на вълните могат да се използва събирателно чрез статистическо мултиплексиране, за да осигурят ефективна дължина на вълната използвайки и по-ниски закъснения

DOCSIS-PON

Data Over Cable Service Interface Specification (DOCSIS) PON, or D-PON/DPON, , е вид пасивни оптични мрежи, който реализира DOCSIS интерфейс върху съществуващата Ethernet PON (EPON или GEPON) Media Access Control (MAC) и физическия слой (PHY) стандарти. С една дума, тя изпълнява DOCSIS операции,  администрацията и Provisioning (OAMP) функционира на съществуващото оборудване EPON. Това прави EPON OLT като вид и работа като  DOCSIS Cable Modem Termination Systems (CMTS)платформа.

 

RF-PON или RFOG

PON на радиочестотна (RF-PON) или радиочестотна Glass (RFOG) или Hybrid Fiber-Coax PON (HFC-PON) или кабелна PON, това е  вид на пасивни оптични мрежи, което възнамерява да транспортира Радиочестотните сигнали, които сега са транспортирани над мед по PON. В посока напред RF-PON е оптичен слой за съществуваща PON като GPON или GEPON / EPON. Наслагване за RF-PON работи по същия начин, по който някои PON CWDM или потенциални WDM-PON наслоявания работа. Обръщане RF подкрепа може да бъде предоставена чрез дигитализиране и транспортиране или връщане RF в цифрова PON, или чрез използване на наслагване на CWDM. Имплементациите зависят от доставчика и няма стандарти за връщане част от RF наслагване PONs. RF-PON предлага обратна съвместимост със съществуващите RF технология за модулация, но не предлага допълнителни ленти за услуги, основани на RF. Той предлага начини за подпомагане на RF технологии в места, където само влакна са налице или когато медта не е разрешена или е възможна.

PON Клиентско устройство - ONU Tenda E100

Клиентско устройство - ONU Tenda E100 за PON мрежа базирано на стандарта IEEE802.3ah
Виж детайли

Оптичен RF приемник с 1550 nm филтър

Оптичен RF приемник 1550±20nm вътрешно приложение, вграден филтър
Виж детайли

Категории

GEPONOTT / MultiScreenIP to PALLDOCSISVideo Transcoding